Børnesyn, dannelse og børneperspektiv 

Byens Lys tager udgangspunkt i ‘det hele menneske’, hvilket vil sige, at barnets udvikling og indlæring bliver stimuleret gennem leg og læring, der henvender sig til både hjerne, hjerte og vilje.

Vores børnesyn sikrer, at det enkelte barns behov for at blive mødt, lyttet til og følt sig forstået bliver opfyldt. Derfor medtænker vi i vid udstrækning barnet og børnegruppen ind i den daglige pædagogiske praksis, så de kan opnå en følelse af at have indflydelse på eget virke og trivsel. 

I dagligdagen har vi fokus på at skabe hensigtsmæssige udfordringer for børnene, tilpasset deres alder og udvikling. Børnenes synspunkter, viden og erfaring er vigtige bidrag til at skabe det gode børneliv i Byens Lys – og vi bestræber os på at forstå og fortolke børnenes oplevelser og se en problemstilling med barnets øjne ved at være lyttende og nysgerrige. 

Vi arbejder også ud fra, at det enkelte barn såvel som hele børnegruppen har ret til reel medbestemmelse over eget liv og det fælles liv, der leves i huset. Børnenes med- og selvbestemmelse øges i takt med, at modenhed og evner udvikles. Børnene skal lære at forholde sig til livets valgmuligheder og bliver delagtiggjort i relevante beslutningsprocesser i samspil med den voksne, for at skabe forudsætninger for både at kunne stå ved sit eget valg, samt følge fælles trufne beslutninger.

Leg og læring

Børnenes leg har en helt central plads i Byens Lys, hvor legens egenværdi anerkendes. Vi udviser respekt for barnets eget forsøg på at håndtere konflikter, inden vi guider barnet i en ny retning. De voksenstyrede lege og aktiviteter skal give børnene mulighed for at omsætte erfaringer i legerelationer og til at understøtte udvikling af legekompetencer – og vi arbejder grundlæggende med mindre gruppeopdelinger for at skabe plads til fordybelse. I vores planlægning hver uge har vi øje for, at der skabes en balance i aktiviteterne, så børnene bliver præsenteret for en stadig større erfaringsverden til at lære og udvikle færdigheder. Det enkelte barn får mulighed for, at bidrage til løsninger på egne eller fælles udfordringer.

Børnefællesskaber 

Byens Lys, hvor børnene er fra ca 1 år til ca. 6 år, er i sig selv ét stort børnefællesskab, hvor børnene møder hinanden og leger på tværs. Vi understøtter børnene både individuelt og som gruppe i deres relationer til hinanden, med fokus på at børnene skal lære at se, lytte og forstå hinandens forskelligheder.

Vi vægter, at børnene tilegner sig solide samarbejdsevner, for at de kan opnå en følelse af, at når man arbejder sammen, kan man lykkes. Det har stor betydning, når børnene drager egne erfaringer i sociale kontekster til at genskabe og forny sociale relationer. Vores arbejde med børnefællesskaber både udfordrer og udvikler børnene til at blive selvstændigt tænkende mennesker. Det vil sige, at de skal evne at vise forståelse ved at kunne lytte og leve sig ind i forskellige situationer og problematikker, samtidig med at de udvikler en sund kritisk sans. Derudover skal de lære at ville og kunne samarbejde med andre, ligesom vejen skal banes, så de tør være initiativrige og tænke kreativt og ud af boksen.

Relationsdannelse

Via vores pædagogiske tilgang og børnesyn, vil alle børn opleve at have kendskab og relationer til alle voksne.

I Byens Lys er vi nærværende voksne, som skaber trygge relationer, og arbejder på at udvikle interaktioner af høj kvalitet, hvilket fordrer en emotionel og kognitiv dimension. De voksne i Byens Lys, har derfor til opgave at sikre alle børn en tryg tilknytning, særligt gennem organisering af dagligdagen, hvor rutiner og omsorg er nøgleord.

Forældresamarbejde

Vi gør os umage med at have en naturlig løbende dialog med forældrene i hverdagen, da vi er af den opfattelse, at et velfungerende samarbejde – pædagoger og forældre imellem, giver det bedste fundament for barnets tid i Byens Lys, og trygge forældre giver trygge børn. Derfor er forældresamarbejdet en vigtig del af vores pædagogiske grundlag, og vores bestyrelse består blandt andet af forældre. Derudover ønsker vi i Byens Lys at opfordre forældre til at engagere sig i deres barns institutionsliv, blandt andet via arrangementer og arbejdsweekender.

Byens Lys samarbejder med forældrene om børns læring skal ske via det forældresamarbejde, som allerede finder sted i børnehuset i form af fx forældremøder, trivselssamtaler, hente-/bringe-situationer, sommerfester, julearrangementer, fællesspisning mv. 

Det pædagogiske læringsmiljø

Det pædagogiske læringsmiljø er gennemgående og tilstedeværende i hele åbningstiden for Byens Lys. Vi har valgt at anskue de pædagogiske læringsmiljøer som et af vores vigtigste opgaver, da det er vores struktur og organisering af dette, der vil gøre miljøerne tilstedeværende fra kl. 7.00 til kl. 17.00, og fredage til kl 16.00. Det drejer sig blandt andet om, hvordan vi benytter børnehusets fysiske rammer. Det vil sige, at vi via rum og indretning, vil sikre børnemiljøer, som tager hensyn til børneperspektiv og lige deltagelsesmuligheder.

Det pædagogiske læringsmiljø i Byens Lys er i høj grad præget af arbejdet med små grupper. Vi arbejder hele dagen i små grupper, hvor børnegrupperne tilrettelægges ud fra børnenes forskellige forudsætninger for deltagelse, udvikling og trivsel.

Børn i udsatte positioner

Københavns Kommune er pt. i gang med at analysere på løsninger, til hvordan almene dagtilbud kan rumme børns forskellige behov/børn med forskellige behov, afhængigt af hvordan man tolker på det, på bedst mulig vis. Dette har vi især for øje, når vi skal strukturere vores pædagogiske læringsmiljøer, da vi mener, at den pædagogiske indretning har en stor betydning for netop dette. Derfor vil vores rum have evnen til at rumme alle. Rummet skal kunne favne børns forskellige behov, og føles som et varmt kram, til de børn der kategoriseres som ’’børn i udsatte positioner’’. 

Vi arbejder i Byens Lys med tidlig opsporing. Det vil sige, at vores personale er nysgerrige omkring børnenes udvikling og forældresamarbejdet, allerede fra vores opstartsmøde med forældrene. Vi vil til enhver tid kommunikere med forældrene, og samarbejde om børnenes udvikling og bedste forudsætning for et trygt og rart børnemiljø, og vil altid se os selv som barnets advokat.

I Københavns Kommune arbejder vi med TOPI, hvor vi to gange årligt sætter særligt fokus på børnenes trivsel, gennem en systematisk trivselsvurdering. Vi drøfter hvert barns nuværende udviklingsstadie, samt reflekterer over indsatser, udvikler tiltag og eventuelt igangsætter handleplaner. 

Når vi skal etablere et pædagogisk læringsmiljø for børn i udsatte positioner, handler det ikke om at trække et enkelt barn ud af det almene børnefællesskab for at lave en særligt tilrettelagt aktivitet med barnet. Det handler som udgangspunkt om, at børn i udsatte positioner skal udfordres og opleve mestring i forbindelse med blandt andet børne- og vokseninitierede lege og aktiviteter. Alle børn i dagtilbud har krav på at blive stimuleret og blive mødt med positive forventninger. Det er afgørende, at det pædagogiske personale, på linje med forventningerne til de øvrige børn i dagtilbuddet, har positive forventninger til et barn i en udsat position. Børn i udsatte positioner skal være en betydningsfuld del af børnefællesskabet, ligesom deres forældre er tilsvarende betydningsfulde i forældrefællesskabet. 

Nogle gange kan det være en fordel at give et udsat barn plads og rum til at være i en mindre gruppesammenhæng, hvor den voksne i højere grad har mulighed for at arbejde målrettet med barnets specifikke udfordringer, det være sig sociale, motoriske, sproglige udfordringer eller andet. Det kræver en skarp opmærksomhed hos det pædagogiske personale og ledelsen på alle børns trivsel, læring, udvikling og dannelse gennem tilrettelæggelse af trygge pædagogiske læringsmiljøer.

Sammenhænge

I Byens Lys har vi fokus på overgange, for at skabe sammenhæng. Overgangen fra hjemmet til dagtilbuddet, fra vuggestue-alderen og til børnehavealderen og til sidst, fra børnehave til SFO.

Det er vores fineste opgave at klæde forældre og børn godt og trygt på, når der skal ske et nyt ’ryk’. Vi har i vores pædagogiske læringsmiljø tilrettelagt os således, at vi sigter efter at arbejde med en familiehus-præget tilgang. Det vil sige, at alle børn i løbet af deres tid i Byens Lys deltager i små grupper på tværs af alder. På den måde, vil børnene kende alle de voksne i huset, samt børnene på tværs. Herved sikrer vi en konstant flydende overgang i vores børnehus. 

Det skal fremgå af den pædagogiske læreplan, hvordan der i børnenes sidste år i dagtilbuddet tilrettelægges et pædagogisk læringsmiljø, der skaber sammenhæng til børnehaveklassen, og som dermed understøtter, at de kommende skolebørn er bedst muligt forberedt på at begynde i skole. 

Ift. Københavns Kommune indsats ’’Stærkt Samarbejde’’, vil vi stå til rådighed for udarbejdelsen af samarbejdsaftalen med skoledistriktet, for at sikre en god overgang til de kommende skolebørn. Året før, at de ældste børn i børnehaven skal starte op i SFO, påbegynder vi arbejdet i små grupper, hvor de samles 1-3 gange ugentligt. Her vil vi arbejde med skoleunderstøttende pædagogik, hvor vi etablerer et rum for legende læring, men fortsat med fokus på at gøre børnene livsduelige. At skabe sammenhæng til børnehaveklassen kan f.eks. handle om børnenes trivsel, arbejdet med børnefællesskaber og at understøtte børnenes lyst til at lære og deres mod på nye oplevelser, fordi det er elementer, der er centrale på tværs af dagtilbud og skole.  Det indebærer desuden, at det pædagogiske læringsmiljø i børnehuset skal introducere børnene til at få mulighed for at udvikle nysgerrighed overfor bogstaver, tal, mønstre, former med videre. 

For at imødekomme overgange i vores børnehus har vi valgt at lave disse tiltag:

Før opstart i Byens Lys:

  • Familien har mulighed for at besøge institutionen, inden man skriver barnet op. Der vil altid være afsat tid – ca. 30 min-1 time til at få rundvisning både i vuggestue og i børnehave. Det vil altid være en ledelsesperson der viser rundt.

Vuggestue:

  • Introsamtale med forældrene, uden børn af ca. 1 time
  • Ved overgang til børnehave videreformidles viden om barnet og forældresamarbejde.
  • Vi arbejder på tværs af aldersgrupper, så barnet vil opleve sammenhæng og kendskab til alle voksne i Byens Lys.
  • Barnet vil flere gange komme på besøg i børnehaven i en periode op til overgangen.

Børnehave:

  • Fælles introduktionsmøde for udefrakommende familier
  • Intromøde med enkeltstartende familier
  • Børnehavebørnene vil være aktivt deltagende i indkøring af nye børn
  • Overgangsbeskrivelser til SFO.
  • Besøg på distriktskolen og i nærområdet.

Vores mål:

Vores mål er, at vi ved at holde det enkelte barn i centrum, kan vi medvirke til at skabe mennesker, som har respekt for fællesskabet og andre børn. Vi ønsker at udvikle børn, der kan bidrage og tage del i den verden, vi lever i. Vores børn har meget forskellige baggrunde, og med vores pædagogiske udgangspunkt kan vi sikre, at alle børn oplever, at de har en god hverdag i Byens Lys.

Skriv dit barn op nu

Velkommen til Byens Lys – en privat daginstitution i København NV, der tilbyder et kærligt og omsorgsfuldt miljø. Tilmeld dit barn og oplev vores fællesskab i dag.